\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Toepassing partiële afgeleiden

Gegeven: productiefunctie Q(K,L) zonder functievoorschrift
maar met de partiële afgeleiden:
naar K : (K2-KL + L2)/(K+L) +4K . ln (K+L)
naar Q: (K2+L2)/(K+L)
eerst bereken afgeleide van Q in punt (10,L). Daarvoor mag je gewoon in de partiële afgeleide naar L 10 invullen vermoed ik?
Daarna wordt gevraagd hoeveel de productie zal toenemen wanneer arbeidseenheden 10 blijven maar kapitaaleenheden zullen stijgen van 5 naar 10. Hoe moet je dit oplossen?

Jonas
Student universiteit België - donderdag 4 juni 2015

Antwoord

Vermoedelijk is de tweede naar $L$.
De afgeleide is in dit geval een vector met als coordinaten de beide partiele afgeleiden; daarin moet je $K=10$ invullen en de letter $L$ laten staan.
Voor de tweede vraag moet je de linearisering gebruiken denk ik:
$$
Q(x,y) \approx Q(a,b)+Q_K(a,b)(x-a)+Q_L(a,b)(y-b)
$$
in dit geval lijkt het erop dat je $a=x=10$ moet nemen en $b=5$ en $y=10$.

kphart
vrijdag 12 juni 2015

 Re: Toepassing partiële afgeleiden 

©2001-2025 WisFaq