\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Optellen van verschillende grootheden

Hoi WisFaq,

Ik vroeg mij af hoe variabelen met een verschillende grootheid kunnen worden opgeteld.
Ik heb de waarden voor vier variabelen op zo'n 20 meetpunten. De vier variabelen zijn echter van een verschillende grootheid. De ene variabele kan waarden van wel 30 aannemen terwijl een andere variabele al niet zo snel boven de 2 uitkomt. Deze waarden tussen de verschillende variabelen kunnen dus niet onderling worden vergeleken vanwege de verschillende grootheid. Toch moeten de 4 variabelen worden opgeteld.
Ik heb van alle vier de variabelen ook een wegingsfactor.

Het enigste dat ik tot nu toe heb kunnen verzinnen is voor alle variabelen de hoogst geobserveerde waarde gelijk aan een (voor alle variabelen zelfde) maximumwaarde te stellen en de laagst gemeten waarde aan een (voor alle variabelen zelfde) minimum gelijk te stellen. De andere waarnemingen vallen dan tussen het maximum en minimum in. Zodoende vallen voor alle vier de variabelen alle waarnemingen tussen bijvoorbeeld 0 en 1. Door te vermenigvuldigen met de wegingsfactor kunnen ze worden opgeteld.
Is er wellicht een betere, (standaard) statistisch verantwoorde, methode om de variabelen op te tellen tot één variabele?

Groeten,
Martin

Martin
Iets anders - donderdag 31 oktober 2002

Antwoord

Beste Martin,

Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag die je nu stelt. Als je vier variabelen op wil tellen van verschillende grootheid en die ook verschillende groottes van waarden aan kunnen nemen, dan moet je je vooral afvragen wat het doel is van die optelling. Zo'n doel wordt mij niet duidelijk uit jouw vraag.

Je geeft wel aan dat je wegingsfactoren hebt, en het zou in mijn ogen zo kunnen zijn dat die wegingsfactoren al rekening houden met het feit dat de grootte-orde van de verschillende variabelen verschilt. Door een variabele die minder groot wordt een grotere factor te geven krijg je een soort standaardisering die je voorstelt.

Jouw standaardiseringsidee zou wel eens behoorlijk op hetzelfde uit kunnen komen. Zoals je het nu beschrijft is het wel een beetje gevaarlijk: de hoogst geobserveerde waarde in een beperkt aantal waarnemingen hoeft niet in de buurt te liggen van de werkelijk maximaal mogelijke waarde. Bijvoorbeeld als je nu (november) vier weken achter elkaar vlinders in je tuin gaat tellen, dan geeft dat niet bepaald een goed beeld van het maximale aantal vlinders dat er in die tuin kan vliegen...

Sorry dat ik geen beter antwoord voor je heb.


vrijdag 1 november 2002

©2001-2024 WisFaq