\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Welke manier van middelen is bruikbaar?

Voor een regelsysteem in een kas moeten een aantal gemiddeldes bepaald worden door software in een chip (zeer beperkt geheugen!).

Er moet van 20 temperatuursensoren aparte gemiddeldes genomen worden over een bepaalde tijdsduur. Bijvoorbeeld elke minuut wordt er gemeten en het gemiddelde wordt dan meteen bijgewerkt. Ik heb bedacht om het ongeveer zo te doen: T_gem = (Constante * T_gem + T_huidig)/(Constante + 1)
Zou dit een getal opleveren dat enige waarde heeft als de constante bijvoorbeeld 6 is?

De windsnelheid, neerslag, zonnestraling, vochtigheid enz. moet ook op een goede manier gemiddeld worden.

Waar ik helemaal niet goed uitkom is de gemiddelde windrichting in graden bepalen... Ik heb het nu met vectoren gedaan, die opgeteld en het gemiddelde daarvan genomen, maar gaat dat goed? Ik kan niet met normale getallen gemiddeldes nemen omdat dan het gemiddelde van 3° en 357° op 180° graden uit zou komen, terwijl dat 0° ofwel 360° is.

Wie kan me een beetje op weg helpen? Bij voorbaat dank!

Ralph
Student hbo - woensdag 10 november 2004

Antwoord

Tn is de temperatuur bij meting n,
GTn is het gemiddelde van de eerste n metingen.
Dan is inderdaad:
GTn+1 = (n * GTn + Tn+1)/(n + 1)
Komt dus overeen met wat jij denkt.
Gemiddelde windrichting heeft ongeveer evenveel betekenis als de gemiddelde godsdienst van de Nederlanders. Vrij zinloos dus. Dan heb je ook nog de complicaties als bij dat gemiddelde van 3° en 357°.
Wat windrichting betreft zou ik de windroos in twaalf delen verdelen en daar een frequentietabel (bij voorkeur met percentages) van maken.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Zie Windroos


vrijdag 12 november 2004

©2001-2024 WisFaq