\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Steekproef bepalen uit een populatie van klanten

Stel, je voert als bouwbedrijf een renovatie bij 100 woningen uit. Je wilt na afloop een 'bewoners-tevredenheidsmeting' uitvoeren. Met welke formule bepaal je dan de juiste steekproefgrootte? Hier is geen sprake van P en Q, alle klanten zijn gelijk (geen onderscheid tussen man en vrouw o.i.d.). Ik zou voor elk project (met een x-aantal bewoners) de juiste steekproef willen bepalen om de minimale respons voor een representatieve analyse vast te stellen.

Stef
Iets anders - dinsdag 13 juli 2004

Antwoord

Voor dit probleem lijkt mij, op niet-wiskundige gronden, geen enkele steekproef voldoende. In de eerste plaats omdat een populatie van 100 gezinnen dermate klein is, dat 1 gezin een grote invloed kan hebben op de uitslag. In de tweede plaats omdat bij bewoners-tevredenheid de interactie tussen buren en tussen buurtbewoners een vaak overheersende rol speelt (als je toevallig dat ene asociale gezin in een niet-asociale wijk (vgl. de familie Flodder) in je steekproef selecteert wordt hierdoor het totaalbeeld volkomen anders dan in de situatie dat zij niet worden geselecteerd).

Mijn advies: interview de gehele populatie van 100 gezinnen en verwerk de resultaten in spreidingsdiagrammen e.d. en NIET in eenvoudige gemiddelden.

Succes!

KLY
maandag 2 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq