Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs regel de l'Hopital op oneindig

Bewijs volgende regel:
lim f(x)/g(x) voor x®+¥=lim f'(x)/g'(x) voor x®+¥

Deze tip krijgen we er ook nog bij: neem aan dat a0 en beschouw de functies F,G: [0,1/a]®:t®f(1/t) en f is differentieerbare functie. En de stellingen van Rolle, Lagrange en Cauchy zullen er ook wel iets mee te maken hebben

Roel D
Student universiteit België - dinsdag 15 april 2003

Antwoord

Zij f(x), g(x) polynomen.
f(x)=åfk xk
g(x)=ågl xl

1. lim f/g = aÎ\{0} impliceert k=l
delen door xl maakt alle coefficienten gelijk 0 en resteert: fk/gk
deze zelfde limiet word verkregen bij de afgeleides QED

2. lim f/g = 0 impliceert lk
delen door xk maakt alle coefficienten in de teller gelijk 0 en noemer gelijk: gk.
deze zelfde limiet word verkregen bij de afgeleides QED

voor niet-polynomen volgt de regel van l'hospital mbv de stelling van taylor die elke differentieerbare functie omzet tot het verwante taylorpolynoom waarmee de bewijslast aldaar komt te liggen.

formeel mag l'hopital enkel gebruikt worden in differentieerbare punten en oneindig is geen punt. Door de transitie naar F(x)=f(1/x) wordt dit probleem omzeild.

kijk ook eens bij de volgende link

Zie Cauchy linked to l'Hopital

MvdH
dinsdag 15 april 2003

©2001-2024 WisFaq