Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel opstellen bij een vraagstuk

Karel is 2 jaar minder dan het viervoud van de leeftijd van zijn dochter Isabel. Over 20 jaar zal Karel dubbel zo oud zijn als Isabel ( op dat moment ). Hoe oud zijn ze beide nu?

Alyssa
2de graad ASO - woensdag 8 november 2023

Antwoord

Karel is nu $k$ jaar oud en Isabelle is $i$ jaar oud. Er geldt:

$k=4i-2$

Over 20 jaar is Karel $k+20$ jaar oud en Isabelle is dan $i+20$ jaar oud. Er geldt:

$k+20=2(i+20)$

Je hebt nu twee vergelijkingen met twee onbekenden en dan ben je we wel:

$k=4i-2$
$k+20=2(i+20)$

Helpt dat?

WvR
woensdag 8 november 2023

©2001-2024 WisFaq