Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Over postcodes

De Nederlandse postcode bestaat uit vier cijfers, een spatie en twee letters. In deze opgave nemen we aan dat alle lettercombinaties worden gebruikt en alle cijfercombinaties vanaf 1000. Gebruik dat er 26 letters zijn, waarvan 5 klinkers. Hoeveel van deze postcodes bevatten geen klinkers?

Ema
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 13 maart 2023

Antwoord

Hallo Ema,

De hoogste cijfercombinatie is 9999, de laagste is 1000. In totaal zijn dit 9999-999=9000 cijfercombinaties.

Dan de letters: er zijn 26 letters. 5 daarvan zijn klinkers, die mogen niet meedoen. Er blijven 26-5=21 letters over waaruit gekozen kan worden. Voor de eerste letter zijn 21 mogelijkheden, voor de tweede letter zijn weer 21 mogelijkheden.

Het totaal aantal mogelijke postcodes zonder klinkers is dan:

9000·21·21=3969000

GHvD
maandag 13 maart 2023

©2001-2024 WisFaq