Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuk vereenvoudigen

Goedendag,
Hoe vereenvoudig ik de volgende breuk:
5x3+ 3x2/(4x2- 6x3) ?
Ik dacht: 5x2(x-3/5)/-6x2(x-4/6), maar voor mijn gevoel doe ik iets niet goed. Ik moet de breuk vereenvoudigen om van lim 5x3+ 3x2/4x2- 6x3 te kunnen bepalen of de functie een
x-0
perforatie dan wel een asymptoot heeft in x=0.
B.v.d.
Joop.

joop
Leerling mbo - vrijdag 4 april 2003

Antwoord

Je mag uit de teller en noemer dezelfde factor uithalen:
(5x3+3x2)/(4x2-6x3)= [x2(5x+3)]/[x2(4-6x)]
Bij x=0 krijg je een gat in de grafiek !!
Verder kun je de functie nog vereenvoudigen voor x¹0.
.....=(5x+3)/(4-6x) Mits x¹0 want daar hadden we al een gat.
Dus perforatie bij x=0 en verticale asymptoot bij x=2/3

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 4 april 2003

©2001-2024 WisFaq