Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Modulusfuncties

Goedendag,

Ik zit in de 4e en ik zit zelf een beetje wiskunde B te studeren. Ik vind het leuk, maar soms ook erg lastig. Het nadeel van zelfstandig werken is dat ik geen docent heb aan wie ik vragen kan stellen en daarom stel ik het hier.

Gegeven zijn de volgende functies:

fa(x) = ax + |5-2x| en g(x) = 1/2x2-3x + 2

De vraag is:

Bereken algebraïsch voor welke $a$ geldt dat $B_{f_a} = B_g$

Nu snap ik echt totaal niet hoe dit moet. In het antwoordenboek berekenen ze de top van G en ze gaan vanuit daar weer verder. Maar ik snap niet waarom ze dat doen en ik snap ook niet hoe je dit kan berekenen. Ik heb het aan een aantal klasgenoten gevraagd en die snapten het ook niet. Ik zal het enorm waarderen als iemand mij helpt.

Alvast bedankt!

Mike
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 22 april 2021

Antwoord

Je kunt 's spelen met een grafiekenprogramma als hieronder:Gebruik het schuifje om de waarde van $a$ te veranderen.

De kunst is nu om 'de punt' van $f$ zo te plaatsen dat beide functies hetzelfde bereik hebben.

De top van $g$ is het punt $(3,-2\frac{1}{2})$. Het bereik van $g$ is dan gelijk aan $
\left[ { - 2\frac{1}
{2}, \to } \right)
$.

Dat laagste punt van $f$ ligt bij $x=2\frac{1}{2}$. Er geldt:

$
f\left( {2\frac{1}
{2}} \right) = a \cdot 2\frac{1}
{2} + \left| {5 - 2 \cdot 2\frac{1}
{2}} \right| = - 2\frac{1}
{2}
$

Kun je dan $a$ uitrekenen?

WvR
donderdag 22 april 2021

©2001-2024 WisFaq