Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen met machten

Bij mijn vergelijking: 5x⁴-30x2=0, kom ik ongeveer aan het einde uit op x=0 v x2 = 6. dat moet ik dan nog verder herleiden en dan kom ik uit op x=0 v x=2√6 v x=-2√6. in het antwoordenboekje staat alleen dat het x=0 v x= √6 moet zijn. Waar ga ik hier de fout in?

Line
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 7 april 2021

Antwoord

Je vergist je te denken dat het antwoordenboekje klopt.

Op een kleinigheidje (zie onder) na heb je helemaal gelijk. De oplossing van deze vergelijking is:

$
x = - \sqrt 6 \vee x = 0 \vee x = \sqrt 6
$

Goed gedaan.

PS
We schrijven meestal geen $
\root 2 \of 6
$ maar $
\sqrt 6
$. 't Is wel hetzelfde, maar 't is niet de gewoonte.

WvR
woensdag 7 april 2021

 Re: Vergelijkingen met machten 

©2001-2024 WisFaq