Dit is een reactie op vraag 91488 Re: Vermenigvuldigen y-as Ik wilde de translatie (-5,7) na dat antwoord doen. Tim Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 februari 2021 Antwoord Het transleren van $y = \frac{1}{2}\left( {\frac{1}{2}x - 3} \right)^5 + 7$ over de vector $(-5,7)$ geeft:$\eqalign{ & y = \frac{1}{2}\left( {\frac{1}{2}\left( {x + 5} \right) - 3} \right)^5 + 7 + 7 \cr & y = \frac{1}{2}\left( {\frac{1}{2}x - \frac{1}{2}} \right)^5 + 14 \cr}$Je vervangt $x$ door $x+5$ (5 naar links!) en telt bij de functiewaarde $7$ op (7 omhoog). Meer over het transleren van functies kan je vinden op:overzicht en werkwijze bij transformaties van grafiekenoverzicht transformaties van grafieken 2NaschriftJe kunt als 'ezelsbruggetje' onthouden dat als je iets met $x$ doet (horizontale translatie en vermenigvuldigen t.o.v. de y-as) je dan precies het tegenovergestelde doet dan wat je zou denken... WvR zondag 7 februari 2021 ©2001-2022 WisFaq
Ik wilde de translatie (-5,7) na dat antwoord doen. Tim Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 februari 2021
Tim Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 februari 2021
Het transleren van $y = \frac{1}{2}\left( {\frac{1}{2}x - 3} \right)^5 + 7$ over de vector $(-5,7)$ geeft:$\eqalign{ & y = \frac{1}{2}\left( {\frac{1}{2}\left( {x + 5} \right) - 3} \right)^5 + 7 + 7 \cr & y = \frac{1}{2}\left( {\frac{1}{2}x - \frac{1}{2}} \right)^5 + 14 \cr}$Je vervangt $x$ door $x+5$ (5 naar links!) en telt bij de functiewaarde $7$ op (7 omhoog). Meer over het transleren van functies kan je vinden op:overzicht en werkwijze bij transformaties van grafiekenoverzicht transformaties van grafieken 2NaschriftJe kunt als 'ezelsbruggetje' onthouden dat als je iets met $x$ doet (horizontale translatie en vermenigvuldigen t.o.v. de y-as) je dan precies het tegenovergestelde doet dan wat je zou denken... WvR zondag 7 februari 2021
WvR zondag 7 februari 2021
©2001-2022 WisFaq