Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vermenigvuldigen y-as

Ik heb een functie. Dan wordt deze met 2 vermenigvuldigd t.o.v. de y-as. Heb ik goed gedaan volgens mij en dan heb ik een translatie. Wat is daarvan de oplossing?

Tim
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 februari 2021

Antwoord

Bij vermenigvuldigen met 2 ten opzichte van de y-as gaat de eerste functie over in de tweede:

$
y = \frac{1}
{2}\left( {x - 3} \right)^5 + 7 \to y = \frac{1}
{2}\left( {\frac{1}
{2}x - 3} \right)^5 + 7
$

Dat klopt!

Maar dat is geen translatie! Hoezo translatie? Waarvan? Wie? Hoe? Wat bedoel je precies?

WvR
zondag 7 februari 2021

 Re: Vermenigvuldigen y-as 

©2001-2024 WisFaq