Bepaal een vergelijking van de rechte die raakt aan de parabool met vergelijking 4x2-y=0 en die evenwijdig is met een rechte r:y+8x=0. Bepaal ook het raakpunt.
Kunt u mij op gang helpen want ik begrijp deze oefening niet zo goed.
Dankjewel
Amber
3de graad ASO - woensdag 3 februari 2021
Antwoord
De raaklijn aan de parabool heeft dezelfde richtingscoëfficiënt als de rechte $r$. Als je afgeleide van de parabool bepaalt en je weet wat er uit komt dan weet je mogelijke raakpunten.
Zou dat lukken?
naschrift Ik heb de vergelijking van de parobool bepaald als $4x^2-y=0$, maar ik weet natuurlijk niet of dat klopt...