Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Kwadratische vergelijkingen

Kan iemand 4(x-1)2-4=252 oplossen?
Met berekeningen graag!
Alvast bedankt!

Nisrin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 12 januari 2021

Antwoord

Ik kan dat wel oplossen denk ik... maar daar heb je niet veel aan...

4(x-1)2-4=252

Daar staat zoiets als ...-4=252. Dan moet er op de puntjes 256 staan om het kloppend te maken, dus:

4(x-1)2=256

Nu staat er zoiets als 4·...=256. Om het kloppend te maken moet er op de puntjes het getal 64 staan, dus:

(x-1)2=64

Nu staat er zoiets als ...2=64. Om het kloppend te maken moet er op puntjes -8 of 8 staan, dus:

x-1=-8 of x-1=8

Dus:

x=-7 of x=9

Opgelost!

Netjes opgeschreven:

4(x-1)2-4=252
4(x-1)2=256
(x-1)2=64
x-1=-8 of x-1=8
x=-7 of x=9

Op 2. Tweedegraads-vergelijkingen oplossen kan je meer voorbeelden vinden. 't Kan geen kwaad dat maar 's goed te bestuderen.

Succes!

Lees je ook de spelregels nog even?

WvR
dinsdag 12 januari 2021

 Re: Kwadratische vergelijkingen 

©2001-2023 WisFaq