Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voorschrift opstellen van een rationale functie

Opgave: stel het voorschrift op v/d rationale functie waarbij nulwaarde 2 is, asymptoten x=-1, x=4 en y=0 en waarbij de grafiek door het punt P(3,4) gaat.
Ik heb het meeste gevonden, alleen de rico vind ik niet:
noemer: (x+1) (x-4) $\to$ gevonden met verticale asymptoten
teller: vermits nulwaarde 2 is $\to$ (x-2).
Omdat y=0, is de graad van de teller ook kleiner dan de graad van de noemer. Wat hier dus klopt.

De rico vind je door de formule (y2-y1)/(x2-x1):
we hebben het punt van de nulwaarde (0,2) en (3,4)
Dus de rico zou dan zijn: 2/3
Als ik dit toevoeg aan de formule krijg ik: 6(x-2)

Maar de oplossing zou zijn:
16(x-2) / (x+1) (x-4)
Kunnen jullie me hierbij helpen? Alvast bedankt.

Wendy
3de graad ASO - maandag 23 november 2020

Antwoord

Dag Wendy,

Je zoekt in een verkeerde richting. Alleen functies van de eerste graad hebben een rico. De 'a' die jij bedoelt is gewoon een coëfficiënt van de vergelijking.

Je hebt gevonden :

y = a(x-2)/(x+1)(x-4)

Je weet dat de grafiek door het punt P(3,4) gaat. We vullen dit punt in in de vergelijking:

4 = a(3-2)/(3+1)(3-4)
4 = a.1/4.(-1)
4 = a/-4

Waaruit a = -16 (en niet 16 zoals je schrijft).

Ok?

LL
maandag 23 november 2020

©2001-2024 WisFaq