Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tussenwaardestelling gebruiken om 3 nulpunten aan te tonen

Hallo

In onderstaande oefening moet je aan de hand van de tussenwaardestelling kunnen bewijzen dat volgende functie: f(x)= x3-15x+1, 3 nulpunten heeft binnen het interval. Nu, ik weet dat je met de tussenwaardestelling kan zien dat er minstens één nulwaarde aanwezig is, maar niet hoe je een specifiek aantal kan bewijzen.

Wat ik weet:
f(-4) = -3 en f(4) = 5
Hierbij kan ik besluiten dat er minsten één nulpunt tussen -4 en 4 ligt aangezien de functie continue is. Maar ik weet niet hoe je exact kan nagaan dat dit er 3 zijn. Aangezien de 3de graadsvergelijking niet exact is, kan ik hem niet ontbinden in factoren.

Hopelijk heeft iemand een antwoord
alvast bedankt

Duncan
Student universiteit België - zaterdag 26 september 2020

Antwoord

Bereken (bijvoorbeeld) eens f(-1) en f(1).

js2
zaterdag 26 september 2020

©2001-2024 WisFaq