Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voorschrift van een functie van de 4de graad bepalen

Hallo

ik moet het voorschrift van een functie van de 4de graad bepalen die een dubbel nulpunt heeft (waarde 3), langs de oorsprong gaat en ook langs punten (2,6) en (4,28).
f(x) = ax4 + bx3 + cx2 + dx + e
6=16a+8b+4c+2d+e
28=256a+64b+16c+4d+e
0=e
0=81a+27b+9c+3d
Het probleem is dat ik nog slechts 3 vergelijkingen heb voor 4 onbekenden. Hoe kan ik de info "dubbel nulpunt" benutten?
Bedankt.
Evi

Evi
3de graad ASO - zondag 20 september 2020

Antwoord

Je kunt de functie schrijven als:

f(x)=ax(x-b)(x-3)2

Invullen van (2,6) en (4,28) geeft je dan 2 vergelijkingen met 2 onbekenden. Dat moet op te lossen zijn.

Lukt dat?

WvR
zondag 20 september 2020

 Re: Voorschrift van een functie van de 4de graad bepalen 

©2001-2024 WisFaq