Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ellips

Geachte

Ik vroeg me af, hoe ik een oefening moet oplossen. De oefening geldt als volgt, bepaal de (canonieke) vergelijking van de ellips die raakt aan de rechten t1:x-y+3=0 en t2:2x+y-4=0. Bepaal ook de raakpunten.

B.H
3de graad ASO - zaterdag 6 juni 2020

Antwoord

De algemene vergelijking voor een ellips is:

x2/a2+y2/b2=1

Maar voor deze opgave is het handiger om te schrijven :

p·x2+q·y2=1

(p=1/a2 en q=1/b2)

Het stappenplan is dan:
  • Schrijf t1 als y=x+3
  • Zoek snijpunten van de ellips en de rechte. Dit doe je door (x+3) in de vergelijking van de ellips in te vullen. Haakjes netjes wegwerken, je krijgt een kwadratische vergelijking in x:
    (p+q)x2 + (6q)x + (9q-1) = 0
  • Omdat de rechte een raaklijn is, heeft deze vergelijking slechts één oplossing. Dus: de discriminant D=0. Je krijgt een vergelijking met als onbekenden p en q.
  • Doe hetzelfde met de rechte t2. Je krijgt opnieuw een vergelijking met de onbekenden p en q.
  • Los het stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden p en q op, je hebt dan de vergelijking van de gevraagde ellips.
Lukt het hiermee?

GHvD
zaterdag 6 juni 2020

©2001-2024 WisFaq