Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Redeneren en bewijzen 3

a. Gegeven is de verzameling van alle oneindige rijen van gehele getallen

R= {(a1, a2, a3..... ai}

Bewijs dat |R| ongelijk aan |N| door te laten zien dat en functie N --$>$ R geen surjectie kan zijn. Gebruik hierbij een diagonaalargument.

b. Bewijs m.b.v. de stelling van Cantor-Bernstein dat voor alle r
geldt: |-r| = |N|.

Hoe moet ik aan deze vragen beginnen. graag je hulp.

mvg

Bra
Student hbo - vrijdag 15 mei 2020

Antwoord

Bij a is al bijna alles verteld: stel $f:\mathbb{N}\to R$ is een functie en bewijs dat er een $a\in\mathbb{Z}$ is ongelijk aan alle $f(n)$.

Dat kun je doen door $a$ zo te maken dat voor elke $n$ de $n$-de coördinaat van $a$ ongelijk is aan de $n$-de coördinaat van $f(n)$ (dat is wat een diagonaalargument doet). Hier is dat niet moeilijk, bijvoorbeeld met $a_n=(f(n))_n+1$.

kphart
vrijdag 15 mei 2020

©2001-2024 WisFaq