Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe deel je met wortels in de teller en de noemer?

Wat is 5√24:√2?

Lisann
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 31 maart 2020

Antwoord

Had je Rekenen met wortels al bekeken?

Bij het vereenvoudigen van breuken kan je altijd teller en noemer delen door hetzelfde getal (als dat getal maar geen nul is). In dit geval kan je teller en noemer delen door $\sqrt{2}$.

$
\eqalign{\frac{{5\sqrt {24} }}{{\sqrt 2 }} = 5\sqrt {12} = 5 \cdot 2\sqrt 3 = 10\sqrt 3}
$

Bedenk dat $
\eqalign{\frac{{\sqrt a }}{{\sqrt b }} = \sqrt {\frac{a}{b}}}
$ en niet vergeten de wortel nog te vereenvoudigen. Maar dat kon je al toch?

Lees je ook nog even de spelregels?

WvR
dinsdag 31 maart 2020

©2001-2024 WisFaq