Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkundige plaats bepalen

Dit gaat over meetkundige plaatsen bepalen. Je hebt 2 vaste punten A en B. De loodrechte projectie van een punt P op de rechte AB wordt genoteerd met P'. Je moet dan de meetkundige plaats bepalen van de punten P waarvoor |PP'|^2 = |P'A| * |P'B|.

Ik heb gekozen voor een assenstelsel waarbij A en B op de x-as liggen met coördinaten (a,0) en (-a, o). Het punt P (0,y) is dan een willekeurig punt op de y-as met P' (0,0).

Als ik de afstand van een punt tot een rechte d(P, AB) bereken en de afstanden |P'A| * |P'B| zijn telkens gelijk aan a dan bekom ik gewoon y = a^2. Verder wou ik iets proberen met loodrechte stand van twee rechten dus het product van de rico's moet -1 zijn, maar een x-as en y-as staan sowieso loodrecht, dus niet echt van toepassing.

Ik snap niet echt wat ik verder kan doen. Ik weet dat het antwoord een hyperbool en cirkel moet zijn. Alvast bedankt.

Paulin
3de graad ASO - donderdag 12 maart 2020

Antwoord

Nee, je punt $P$ heeft coördinaten $(x,y)$, het punt $P'$ wordt dus $(x,0)$. Daarmee wordt $|P'A|=|a-x|$ en $|P'B|=|a+x|$ en je vindt $y^2=|a^2-x^2|$.

kphart
donderdag 12 maart 2020

©2001-2024 WisFaq