Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 88530 

Re: Oplossen van een differentiaalvergelijking

Beste Martijn,

Dank voor je snelle reactie. Ja, ik wil graag de oplossing, maar ik ga so-wie-so zoeken op 'integrating factor'.

Groetjes, Ad.

Ad van
Docent - woensdag 2 oktober 2019

Antwoord

Als alternatief:
$$\frac{f'(t)}{1-f(t)} = \sqrt{(bt+\sqrt a)^2-a}
$$is gewoon een DV met gescheiden variabelen; links en rechts primitiveren dus.
Links: $-\ln(1-f(t))$ en rechts: eerst even $bt+\sqrt a=u$ substitueren:
$$\int\sqrt{(bt+\sqrt a)^2-a}\,\mathrm{d}t = \frac1b\int\sqrt{u^2-a}\,\mathrm{d}u
$$en die staat in elke tabel.

kphart
maandag 14 oktober 2019

©2001-2023 WisFaq