Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

ABC formule

Ik zou graag op een simpele manier willen weten hoe ik de ABC formule moet hanteren.

Christ
Leerling bovenbouw vmbo - vrijdag 21 december 2001

Antwoord

Schrijf de vergelijking eerst in de vorm:
ax2 + bx + c = 0

Bereken D
D = b2 - 4·a·c

Als D<0 dan GEEN OPLOSSING.

Als D=0 dan krijg je één oplossing:

q870img1.gif

Als D>0 dan krijg je 2 oplossingen:

q870img2.gif

Voorbeeld 1

Los op: 3x2 - 4x + 1 = 0
D = (-4)2 - 4.3.1 = 16 - 12 = 4
Dus:

x = 1/3 of x = 1

Voorbeeld 2

Los op: 2x2 + 4x + 6 = 0
D = 42 - 4.2.6 = 16 - 48 = -32
Dus geen oplossingen.

Voorbeeld 3

Los op: 3x2 - 8x + 2 = 0
D = (-8)2 - 4.3.2 = 64 - 40

Zie bron

WvR
zondag 23 december 2001

©2001-2024 WisFaq