Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Irrationale functies

Ik raak niet uit aan de volgende oefening.
Volgens mij klopt de uitwerking van deze oefening, behalve het schrappen van bepaalde elementen.



In de laatste lijn wordt er a2-x2 geschrapt.
Je weet niet wat a en x is.

De waarden van a en x, indien de berekening klopt:
a2-x2 $>$ 0
$\Rightarrow$ x $<$ a

Wat is de uitkomst in de andere gevallen:
geval 1
a2-x2 = 0
$\Rightarrow$ x=a
geval 2
a2-x2 $<$ 0
$\Rightarrow$ x$>$a

Tim B.
Student universiteit België - zondag 7 oktober 2018

Antwoord

De manipulaties in de derde term ($a=\sqrt{ a^2}$) geldt enkel voor positieve a. Voor negatieve a: $a=-\sqrt{a^2}$. Dan krijg je als breuk: $\frac{-x^2}{\sqrt{a^2-x^2}}$.

Als $a^2-x^2>0$ dan is dus ook niet altijd $a>x$.

js2
zondag 7 oktober 2018

©2001-2024 WisFaq