Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 86135 

Re: Brandpunt parabool

Beste, ik dacht dat ik het begrepen had, maar blijkbaar niet
Als ik het vergelijk met de formules
(x-x0)2=2p(y-y0) met brandpunt (x0,y0-p)
dan is in de vorige oefening p =-2 en wordt F(-3/2;33/16+2)?
Is dit wel correct?

Vannes
3de graad ASO - dinsdag 8 mei 2018

Antwoord

Nee dat klopt niet. Ik denk dat je formule niet klopt. Op Brandpunt en richtlijn van een parabool gebruik ik iets anders. Zoek de verschillen!:-)

Je krijgt:

$
\eqalign{
& x^2 + 4y = 6 - 3x \cr
& x^2 + 3x = - 4y + 6 \cr
& \left( {x + \frac{3}
{2}} \right)^2 - 2\frac{1}
{4} = - 4y + 6 \cr
& \left( {x + \frac{3}
{2}} \right)^2 = - 4y + \frac{{33}}
{{4}} \cr
& \left( {x + \frac{3}
{2}} \right)^2 = - 4\left( {y - \frac{{33}}
{{16}}} \right) \cr}
$

Dus $p=-1$.

$
\eqalign{
& Top\left( { - \frac{3}
{2},\frac{{33}}
{{16}}} \right) \cr
& F\left( { - \frac{3}
{2},\frac{{17}}
{{16}}} \right) \cr
& r:y = \frac{{49}}
{{16}} \cr}
$

Bewijs

q86201img1.gif

Kies een willekeurig punt $A$ op de parabool. Er geldt:

$
\eqalign{
& A\left( {p, - \frac{{p^2 + 3p - 6}}
{4}} \right),\,\,\,F\left( { - \frac{3}
{2},\frac{{17}}
{{16}}} \right)\,\,\,en\,\,\,C\left( {p,\frac{{49}}
{{16}}} \right) \cr
& d\left( {A,F} \right) = \sqrt {\left( {p - - \frac{3}
{2}} \right)^2 + \left( { - \frac{{p^2 + 3p - 6}}
{4} - \frac{{17}}
{{16}}} \right)^2 } = \frac{{4p^2 + 12p + 25}}
{{16}} \cr
& d\left( {A,C} \right) = \sqrt {\left( {p - p} \right)^2 + \left( { - \frac{{p^2 + 3p - 6}}
{4} - \frac{{49}}
{{16}}} \right)^2 } = \frac{{4p^2 + 12p + 25}}
{{16}} \cr
& d\left( {A,F} \right) = d\left( {A,C} \right) \cr}
$

Helpt dat?

Naschrift
Ik heb 't een en 't ander op De parabool als conflictlijn 2 nog 's uitgewerkt. Je moet maar 's kijken...

WvR
dinsdag 8 mei 2018

©2001-2023 WisFaq