Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binaire getallen delen

Hallo ik heb een vraag. Ik weet snap niet hoe je binaire getallen door elkaar deelt. Ik heb er al op de site wat van gelezen maar ik kom er nog niet uit. Kunt u me helpen?

Shopan
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 13 maart 2003

Antwoord

Had je dit antwoord op vraag 1748 ook al gelezen?

Als je gaat delen met een staartdeling, dan schuif je als het ware het getal waar je door deelt van links naar rechts onder het getal door. Als het er een aantal keren in past, dan schrijft je rechts van je staartdeling dat aantal erbij en je haalt het volgende cijfer van boven erbij. Past je deler niet, dan schrijf je rechts een nul erbij en je haalt het volgende cijfer van boven erbij.

Een voorbeeldje dat in elk talstelsel waar de 0 en 1 in voorkomen werkt staat hieronder(voor xyz vul je dan een willekeurig getal in).
Als je talstelsel tientallig is, dan is de waarde van je getal x.102+ y.10 + z. Is je talstelsel tweetallig (binair), dan is de waarde van je getal (omgerekend naar het tientallige stelsel) x.22+ y.2 + z.
xyz / xyzxyz \ 1 0 0 1
      xyz
      --- 
        0x 
        0xy 
         xyz
         xyz
         ---
           0 
Probeer maar met wat getallen, je zal zien dat het klopt.

Overigens, wat in het tientallig stelsel erg makkelijk is, is delen door 10: je haalt er gewoon een 0 aan het eind af, maar eigenlijk schuif je het getal een positie naar rechts. 3670 wordt dan 0367 en dat schrijven we normaalgesproken als 367.
Net zo is in het binaire stelsel delen door 2 heel erg makkelijk: 1010BIN wordt 0101BIN, je schuift alle cijfers van het getal 1 positie naar rechts.

Het is soms een gegoochel met al die talstelsels, ik hoop dat ik het iets voor je heb kunnen verduidelijken. Als je nog vragen hebt, laat het dan even weten.

Emma
donderdag 13 maart 2003

©2001-2024 WisFaq