Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie vereenvoudigen

F(x) = 12x2 - 18x - 120
12x2 - 18x - 120 = 0
2x2 - 3x - 20 = 0

Mag dit? Als je het links deelt door 6, moet dit dan rechts ook niet (waar 0 staat)?

Alvast bedankt.

Manouk
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 2 juli 2017

Antwoord

Het gaat hier niet om het vereenvoudigen van een functie maar om het oplossen van een vergelijking. Bij vergelijkingen kan je links en rechts delen door hetzelfde getal. Ook als er in het linker-of rechterlid nul staat. Daarmee verandert de vergelijking niet.

Dus...

12x2-18x-120=0
2x2-3x-20=0

...is een goede stap. Daarna kan je zelfs nog ontbinden in factoren, maar dat is dan weer een ander verhaal.

WvR
zondag 2 juli 2017

 Re: Functie vereenvoudigen 

©2001-2024 WisFaq