Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Domein en bereik

3log(2x+1)-9log(8x+1)

Bepaal het domein en bereik

Ik snap dat ik alles onder de wortel $>$ 0 moet stellen. En dan nog eens apart de vergelijkingen binnen het logaritme ook $>$ 0.

Ik bekom
2x+1 $>$ 0 dus x = -1/2 dit punt uitsluiten
8x+1 $>$ 0 dus x = - 1/8 dit punt uitsluiten

3log(2x+1) - 9log(8x+1) $\ge$ 0
3log(2x+1) = 9log(8x+1)

En hoe gaat het hier nu verder...??

Bedankt!

glenn
Student universiteit België - vrijdag 13 januari 2017

Antwoord

Dus, voor de goede orde, het gaat om
$$
\sqrt{{}^3\log(2x+1)-{}^9\log(8x+1)}\,?
$$Je moet niet alleen $-\frac12$ en $-\frac18$ uitsluiten, je $x$-en moeten groter dan die twee waarden zijn, dus in ieder geval $x\in(-\frac18,\infty)$.
Wat je je voor de tweede ongelijkheid moet realiseren is dat ${}^9\log a=b$ betekent dat $a=9^b$ en dus $a=3^{2b}$, ofwel ${}^3\log a=2b$, hier staat dus dat ${}3\log a=2\times{}^9\log a$.
Je vergelijking wordt dus
$$
2{}^9\log(2x+1)-{}^9\log(8x+1)\ge0
$$of
$$
{}^9\log(2x+1)^2\ge{}^9\log(8x+1)
$$Nu zou het verder wel moeten lukken denk ik.

kphart
vrijdag 13 januari 2017

 Re: Domein en bereik 

©2001-2024 WisFaq