Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Verzameling

R=verzameling alle reele getallen.
A is een deelverzameling van R.
V = vereniging R met A.

Is V een echte deelverzameling van R?
Of:
Is V een deelverzameling van R.
Of:
Geen van beiden.

Volgens mij valt V samen met R. Is dat zo?

Herman
Ouder - woensdag 28 september 2016

Antwoord

[MATHJAX]Beste Herman,

Een verzameling is steeds een deelverzameling van zichzelf:
$$X \subseteq X$$Met 'echte deelverzameling van $X$' wordt een deelverzameling bedoeld die zelf verschillend is van $X$, men noteert soms:
$$Y \subset X \quad \mbox{ of } \quad Y \subsetneq X$$voor een echte deelverzameling $Y$ van $X$. Een verzameling is dus nooit een echte deelverzameling van zichzelf.

In jouw geval, met $A \subseteq \mathbb{R}$ en $V = A \cup \mathbb{R}$ geldt inderdaad dat $V = \mathbb{R}$ en dus wel $V \subseteq \mathbb{R}$ maar het is geen echte deelverzameling.

mvg,
Tom

td
woensdag 28 september 2016

 Re: Verzameling 

©2001-2023 WisFaq