Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Babylonische wiskunde

We hebben de formule:
x2 + bx = c
Hoe leidt je vanuit de babylonische wiskunde de abc formule:
x = ((b/2)2 + c) - (b/2)
af.
We komen de hele tijd op een ander antwoord uit. Alvast bedankt.

Angelo
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 13 december 2001

Antwoord

De afleiding gaat als volgt:

q779img1.gif

Dit heet kwadraatafspliten en behoeft misschien enige toelichting.

Het idee is dat je x2+bx iets wilt maken als (x+..)2.
Dat kan als je (x+b/2)2 neemt... alleen klopt het dan niet helemaal want (x+b/2)2=x2+bx+(b/2)2. Vandaar dat je van je schrijft (x+b/2)2-(b/2)2, want dat klopt het uiteindelijk wel.

De rest van de afleiding volgt dan vanzelf... overgens zou je wel 2 antwoorden moeten krijgen... maar kennelijk bestonden er nog geen negatieve getallen... maar ja dat is ook raar, want wortels bestonden die dan wel? Nou ja... kijk maar..

WvR
donderdag 13 december 2001

©2001-2024 WisFaq