Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De hoeken van wijzers berekenen

Hoe bereken je de hoeken van de wijzers van de klok van 3 uur 15.

Linda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 10 november 2015

Antwoord

Hallo Linda,

Laten we de hoek meten vanaf de 12, recht naar boven is dan 0°.

Voor de grote wijzer bedenken we: een heel rondje (= één uur) is 360°. Om kwart over drie heeft de grote wijzer een kwart rondje gedraaid. De hoek is dan:
1/4·360 = 90°.

Voor de kleine wijzer bedenken we: een heel rondje (= 12 uur) is 360°. De hoek die hoort bij één uur is dan:
360/12=30°
Er zijn 31/4 uur voorbij, dus de hoek die dan bij de kleine wijzer hoort, is:
31/4·30°=971/2°

OK zo?

GHvD
dinsdag 10 november 2015

©2001-2024 WisFaq