Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De vierde dimensie

Hoi,
Waneer men een vergelijking neemt met 1 onbekende heeft men dus grafisch enkel een x coördinaat.
bv.
{x=5
Dus enkel een x-coördinaat of ruimtelijk een lengte-coördinaat.(1-dimensionaal)
Wanneer men een vergelijking heeft met twee onbekenden heeft men een x-coördinaat en een y-coördinaat.
bv.
{y=2x
{x=y+1
Dus men heeft een x-coörinaat en y-coörinaat, ruimtelijk een lengte en een hoogte.(2-dimensionaal)
Wanneer men een vergelijking heeft met drie onbekenden verkrijgt men een lengte, een hoogte en nu ook een diepte, x,y,z
bv.
{y=2x
{z+1=y
{z=2x
Dus een x-coörinaat, een y-coörinaat en een z-coörinaat, dus driedimensionaal.
Nemen we nu een vergelijking met 4 onbekenden.
dus 4 coörinaten;x, y, z en w.
{x-1=w
{y=x+2
{z=x+y+w
{w=2x
(het kan strijdig zijn...)
Maar dus men verkrijgt een lengte, een hoogte, een diepte én naar verluid ook een tijdcoördinaat, wat heeft het ruimtelijk aspect met tijd te maken?
En de 0de dimensie is dus een punt vergelijking als ik logisch nadenk, kan men zulke vergelijkingen opstellen of is dit voor mensen met een iq dat hoger is dan dat van Stephen Hawking (dit is ook m'n bron)
Dank je,
Ruben

Ruben
2de graad ASO - zondag 16 februari 2003

Antwoord

Het 'gegeven' dat tijd één van de dimensies is waar wij in onze wereld mee te maken hebben, hebben we te danken aan meneer Einstein. Een paar voorbeelden hiervan zijn uitgewerkt op Tijd als dimensie
Maar denk nou niet dat we er daarmee dan al zijn, hoor! Het nadenken over het leven, het heelal en de rest gaat onverminderd door. Kijk bijvoorbeeld eens naar Stringtheory
En of je hier over mee kunt denken of niet? Het gaat naar mijn bescheiden mening dan niet zozeer om een hoog iq (alhoewel dat natuurlijk wel helpt ), maar om veel doorzettingsvermogen om de gedachtenkronkels van anderen te doorgronden. De wetenschap begint met veronderstellingen: wat zou er nou gebeuren als.... je kan de wetenschap net zover brengen, als je eigen fantasie dat toelaat.

Emma
zondag 16 februari 2003

©2001-2024 WisFaq