Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Congruentie en eigenschappen van vlakke figuren

heey, ik heb een vraag, je hebt een opgave. een bewijs voor een trapezuim je moey bewijzen dat driehoek MCD gelijkbenig is in een trapezium. gegeven ABCD is een gelijkbenig trapezium
AB //CD
Mis het snijpunt van de diagonalen alvast bedankt doei

leen
1ste graad ASO-TSO-BSO - maandag 24 augustus 2015

Antwoord

Dag Leen,
Ik had je een vraag gestuurd wat nu punt M was, maar bij nader inzien zie ik dat er staat Mis, ofwel M is. Dat bracht mij in de war.

Maar, heb je een tekening gemaakt? Dan zie je dat de figuur symmetrisch is.
Dat is natuurlijk geen bewijs, maar je kan gebruik maken van de gegevens: AB//CD en AD=BC..
Trek AD en BC eens door, tot ze elkaar snijden in S.
Dan heb je gelijkvormige driehoeken SDC en SAB (hh, want hoek CDS=hoek BAS doordat CD//AB). Dan volgt bijvoorbeeld: SD/SA=CD/AB=SC/SB. Misschien dat je het zo zelf af kan maken.
Zo niet, laat maar weten.
Succes,
Lieke.

ldr

 Re: Congruentie en eigenschappen van vlakke figuren 

©2001-2024 WisFaq