Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Drie sleutelbossen

Beste,
Ik snap deze oefening niet van de VWO.

Professor Ana Lytisch is vergeten aan welk van haar drie sleutelbossen haar voordeursleutel hangt. Ze pakt de eerste bos en zegt dat de kans 1/3 is dat dit de juiste is, maar tevergeefs. Dan probeert ze 5 sleutels van de volgende sleutelbos (die een sleutel meer heeft dan de vorige), die ook fout zijn. Ze zegt dat de kans nu verdubbelt is dat de volgende de juiste is. Hoeveel sleutels hangen er aan de derde sleutelbos?

Ik heb # van S1 = x, # van S2 = x+1 en # S3 = y.
Nu moet ik x berekenen om zo tot y te komen... Maar hoe?
Vriendelijke groeten :)

Sarah
2de graad ASO - donderdag 5 februari 2015

Antwoord

Beste misschien helpt onderstaande je met deze leuke opgave,

$
\begin{array}{l}
S_1 = S_1 \\
S_2 = S_1 + 1 \\
\end{array}
$

Kans sleutel aan $ {\rm{S}}_{\rm{1}} = \frac{1}{3}$
Dus alle sleutels samen is dan $3{\rm{S}}_{\rm{1}} $

$
3S_1 = S_1 + S_1 + 1 + S_3 \Rightarrow S_3 = S_1 - 1
$

Ze begint aan sleutelbos 2. De kans op meteen de juiste sleutel is dan:

$
\frac{{\rm{1}}}{{{\rm{S}}_{\rm{2}} + S_3 }} = \frac{1}{{2.S_1 }}
$

5 sleutels later is de kans dat ze de juiste sleutel pakt 2x zo groot als toen ze begon aan de 2e bos. ofwel:

$
\frac{{\rm{1}}}{{{\rm{S}}_{\rm{1}} }}
$

maar ook:
$\frac{{\rm{1}}}{{{\rm{2}}{\rm{.S}}_{\rm{1}} - 5}}{\rm{ }}$

Dit uitwerken geeft:

$
\frac{{\rm{1}}}{{{\rm{S}}_{\rm{1}} }} = \frac{{\rm{1}}}{{{\rm{2}}{\rm{.S}}_{\rm{1}} - 5}} \Rightarrow {\rm{2}}{\rm{.S}}_{\rm{1}} - 5 = S_1 \Rightarrow S_1 = 5 \wedge S_2 = 6 \wedge S_3 = 4
$

Bent u zo verder geholpen?
mvg DvL

DvL
donderdag 5 februari 2015

 Re: Drie sleutelbossen 

©2001-2024 WisFaq