\require{AMSmath} Bepaal de intervallen? Hey!Ik weet niet hoe je deze vraag moet oplossen:Bepaal de intervallen waarop elk van de volgende stijgende functies zijn en de intervallen waarop ze dalende functies zijn.(a) f(x) = -3x3 +3x2 +9x +5ze zeggen dan dat f'(x) = -3x2 +6x +9 = -3(x+1)(x-3), maar hoe komen ze eraan?de kritsche waarden zijn dan x= -1 en x= 3Hetzelfde voor(b) f(x) = (x-2)3(c) f(x) = (x-1)3(x-2) hoe kan je aan de kritische waarden komen? Alvast heel erg bedankt!...... Lisa Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 13 januari 2015 Antwoord De afgeleide van -3x3+3x2+9x+5 is gelijk aan -9x2+6x+9 dus daar gaan 'ze' al de fout in...Voor de rest gaat het bij stijgen om de intervallen waarbij f'(x)$>$0 en bij dalen om f'(x)$<$0.Dus afgeleide bepalen, nulpunten van de afgeleide bepalen en maak een tekenverloop van de afgeleide.Voorbeeld bf(x)=(x-2)2f'(x)=2(x-2)=2x-4f'(x)=0 voor 2x-4=0 en dat geeft x=2.Links van x=2 is f'(x)$<$0 dus f dalend.Recht van x=2 is f'(x)$>$0 dus f stijgend.Lukt dat zo? WvR dinsdag 13 januari 2015 Re: Bepaal de intervallen? ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hey!Ik weet niet hoe je deze vraag moet oplossen:Bepaal de intervallen waarop elk van de volgende stijgende functies zijn en de intervallen waarop ze dalende functies zijn.(a) f(x) = -3x3 +3x2 +9x +5ze zeggen dan dat f'(x) = -3x2 +6x +9 = -3(x+1)(x-3), maar hoe komen ze eraan?de kritsche waarden zijn dan x= -1 en x= 3Hetzelfde voor(b) f(x) = (x-2)3(c) f(x) = (x-1)3(x-2) hoe kan je aan de kritische waarden komen? Alvast heel erg bedankt!...... Lisa Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 13 januari 2015
Lisa Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 13 januari 2015
De afgeleide van -3x3+3x2+9x+5 is gelijk aan -9x2+6x+9 dus daar gaan 'ze' al de fout in...Voor de rest gaat het bij stijgen om de intervallen waarbij f'(x)$>$0 en bij dalen om f'(x)$<$0.Dus afgeleide bepalen, nulpunten van de afgeleide bepalen en maak een tekenverloop van de afgeleide.Voorbeeld bf(x)=(x-2)2f'(x)=2(x-2)=2x-4f'(x)=0 voor 2x-4=0 en dat geeft x=2.Links van x=2 is f'(x)$<$0 dus f dalend.Recht van x=2 is f'(x)$>$0 dus f stijgend.Lukt dat zo? WvR dinsdag 13 januari 2015
WvR dinsdag 13 januari 2015
©2001-2024 WisFaq