Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkundige rij

Ik heb een vraagje over een meetkundige rij. De oplossing staat bij de opgave maar ik weet niet hoe je daar aan komt.

Opgave: van een meetkundige rij met eerste term t1=60 is ( dan sommatieteken met bovenaan + oneindig en onderaan i=3 en dan tp=16). Bepaal de reden. Bij de oplossing staat q= -2/3, q=0.4. Hoe kom je exact aan deze reden?

Alvast bedankt!

Mi
Student universiteit België - zaterdag 27 december 2014

Antwoord

Dag Michel,
Ik neem aan dat je de formule kent waarmee je de som van een meetkundige rij kan berekenen?

Zo, niet dan zie De som van een meetkundige rij

Je weet dat t1=60, dus t3=60·r2.
Omdat de som van alle termen vanaf t3 t/m oneindigste term=16 weet je dat geldt: -1$<$r$<$1.
Anders is de som niet te bepalen (als b.v. r=-1) of hij wordt oneindig.
Invullen in de somformule: S=a·(1-rn)/(1-r). Daarbij is rn= term oneindig en die is dus 0. Gevolg:
S=16=a/(1-r). Waarbij a=t3=60r2.
Daarmee moet het wel lukken.
Succes,
Lieke.

ldr
zaterdag 27 december 2014

©2001-2024 WisFaq