Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Curve fitting

Ik zou een functie willen zien die door de 3 volgende punten gaat (0,0), (5,5) en (13,8). Volgens mij zou dat bijvoorbeeld een hyperbool kunnen zijn.

Ronald
Iets anders - donderdag 4 december 2014

Antwoord

Beste Ronald,

Een hyperbool zou kunnen, maar bijvoorbeeld ook een parabool of een cirkel. Voor alledrie geldt dat je een functievoorschrift kunt vinden door de algemene vergelijking op te stellen, en deze drie keer in te vullen met de gegeven punten. Bijvoorbeeld voor een parabool:

y = ax2 + bx + c

Vul in:
0 = a.02 + b.0 + c
5 = a.52 + b.5 + c
8 = a.132 + b.13 + c

Je krijgt drie vergelijkingen met drie onbekenden (a, b en c). Dit stelsel is dan oplosbaar.

GHvD
donderdag 4 december 2014

©2001-2024 WisFaq