Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineaire vergelijkingen

Ik weet niet hoe ik de volgende vergelijkingen moet oplossen, zou u mij hierbij willen helpen?:
x-2/5 + x/3 = 3 1/3 en 3-x/8 - 2x-1/4 = 3(x-1)/2
de '/' staat voor een breuk

isabel
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 5 oktober 2014

Antwoord

Je notatie is niet erg duidelijk! Schrijf haakjes als dat nodig is. Maar ik maak er wel iets van...

Los op:

$
\frac{{x - 2}}{5} + \frac{x}{3} = 3\frac{1}{3}
$

Eerst maar 's de breuken wegwerken. Dat kan als je alles vermenigvuldigt met 15. Je krijgt dan:

$
\begin{array}{l}
\frac{{x - 2}}{5} + \frac{x}{3} = 3\frac{1}{3} \\
3\left( {x - 2} \right) + 5x = 50 \\
3x - 6 + 5x = 50 \\
8x = 56 \\
x = 7 \\
\end{array}
$

Los op:

$
\frac{{3 - x}}{8} - \frac{{2x - 1}}{4} = \frac{{3\left( {x - 1} \right)}}{2}
$

Eerst maar 's de breuken wegwerken! Vermenigvuldig met 8. Je krijgt dan:

$
\begin{array}{l}
\frac{{3 - x}}{8} - \frac{{2x - 1}}{4} = \frac{{3\left( {x - 1} \right)}}{2} \\
3 - x - 2\left( {2x - 1} \right) = 12(x - 1) \\
3 - x - 4x + 2 = 12x - 12 \\
- 17x = - 17 \\
x = 1 \\
\end{array}
$

Helpt dat?

WvR
zondag 5 oktober 2014

©2001-2024 WisFaq