Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met schaal

Haaj, ik snap werkelijk niets van schaal berekenen en zo. Hier is een voorbeeld:

Een schaalmodel van de Fokker 50 is 63 cm lang. In werkelijkheid is de lengte van het vliegtuig 25,20 meter.
  1. Bereken de schaal van het model.
  2. De spanwijdte is de afstand van vleugeltip tot vleugeltip. In werkelijkheid is de spanwijdte van het vliegtuig 29 meter. Hoeveel cm is de spanwijdte van het schaalmodel?
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen :)

Gaby
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 15 juni 2014

Antwoord

Een tekening op schaal 1:90 betekent dat in werkelijkheid de afmetingen 90 keer zo groot zijn dan op de tekening.

Een schaal van een landkaart is bijvoorbeeld 1:500.000 Dan is vergeleken met de kaart in werkelijkheid alles 500.000 keer zo groot.

1 cm op de kaart = 500.000 cm in werkelijkheid
1 cm op de kaart = 5 km

a.
In jouw geval:

63 cm komt overeen met 25,20 meter
63 cm komt overeen met 2520 cm
1 cm komt overeen met 2520:63 = 40 cm

De schaal is 1:40

b.
Maak een tabel:

 model  1  ? 
 werkelijkheid  40  29 m 

Welk getal moet er op het vraagteken staan? Dat is $\frac{29}{40}$ meter. Dat is 72,5 cm.

Zie ook meer schaal

WvR
zondag 15 juni 2014

©2001-2024 WisFaq