Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de parabool

Ik heb het volgende gegeven om de vergelijking van een parabool op te stellen:
top(0,0) en een punt p(-3,6) en met de x-as als symmetrieas.
het volgende heb ik al geprobeerd:
2 keer y=ax2+bx+c en top=-b/2a in een stelsel en oplossen.
En y=a(x-xtop)2+ytop top en het punt invullen en zo a berekenen.
Ik krijg echter in beide gevallen de parabool met y-as als symmetrieas.
Als derde mogelijkheid heb ik het gegeven punt rond de x-as gespiegeld en dan 3 keer y=ax2+bx+c in een stelsel opgelost maar dat is (natuurlijk) strijdig.
Hoe kan ik de juiste parabool bekomen? Namelijk die rond de x-as gespiegeld? Dank bij voorbaat!

Renga
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 14 mei 2014

Antwoord

Hallo Renga,

De formule y=ax2+bx+c levert een parabool met een symmetrieas evenwijdig aan de y-as. Voor een parabool met symmetrieas evenwijdig aan de x-as, moet je x en y verwisselen:
x=ay2+by+c

GHvD
woensdag 14 mei 2014

 Re: Vergelijking van de parabool 

©2001-2024 WisFaq