Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Naaimachine kopen

Ria koopt een naaimachine, als ze haar oude naaimachine ook inleverd krijgt ze 15% korting. Hij kost nu 510 euro. Hoeveel is de naaimachine zonder de korting?

emma
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 23 maart 2014

Antwoord

Neem 's aan dat de naaimachine $p$ euro kostte. Dat zou $0,85\times p$ gelijk moeten zijn aan € $510$. Dus:

$0,85\times p=510$
$p=\frac{510}{0,85}$
$p=600$ euro.

Andere oplossing? Je kunt dat ook doen met een verhoudingstabel. Je krijgt dan zoiets als:

 percentage  85%  100% 
 prijs  510  ? 

Lukt dat zo?

WvR
zondag 23 maart 2014

©2001-2024 WisFaq