Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuksplitsen

ik moet de integraal van z+2/z4+2z3-2z-1 oplossen.
Hiertoe moet eerst de noemer worden ontbind in factoren.
Er geldt blijkbaar dat z4+2z3-2z-1 = (z+1)3(z-1), maar ik zie niet in hoe het boek hierbij komt.
Ik weet hoe dit werkt voor alles tot kwadraten in de noemer, maar voor 4de machten weet ik niet waar ik moet beginnen.
Kunnen jullie me helpen?

Donald
Student universiteit - woensdag 12 maart 2014

Antwoord

Noem de noemer even n(z)=z4+2z3-2z-1.
Het is eenvoudig in te zien dat n(1)=1+2-2-1=0
Ook is eenvoudig in te zien dat n(-1)=1-2+2-1=0
Dus de noemer is deelbaar door (z-1)·(z+1)=z2-1
Wanneer je nu (z4+2z3-2z-1)/(z2-1) uitrekent houdt je over: z2+2z+1=(z+1)2.
Dus n(z)=(z-1)·(z+1)·(z+1)2=(z-1)·(z+1)3

hk
woensdag 12 maart 2014

 Re: Breuksplitsen 

©2001-2025 WisFaq