Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstand punt tot rechte

Opgave
Stel de cartesiaanse vergelijking op van de rechte, in R3, door de punten v1=(3,2,-3) en v2=(1,5,0).
Als p=(8,0,4), wat is dan de afstand van p tot die rechte.

Eerste stap lukt me wel, ik kom x+$\frac{2}{3}$z=1 en y-z=5 uit. Maar dan kan ik niet meer verder. Alvast bedankt !

Gwendo
Student universiteit België - dinsdag 14 januari 2014

Antwoord

Hallo

Bepaal het vlak, door het punt p en loodrecht op de gevonden rechte v1v2
(de richtvector van de rechte is normaalvector van het loodvlak)
Bepaal het snijpunt q van de rechte v1v2 en dit vlak.
De gevraagde afstand is de afstand van dit snijpunt tot het punt p.

LL
woensdag 15 januari 2014

©2001-2024 WisFaq