Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Veeltermfunctie van de 4de graad

hey, ik was oefeningen aan het maken om mij te voorbereiden voor de examens, maar ik zit vast bij een oefeningetje.
ik moet een veeltermfunctie bepalen van de 4de graad met -2 als drievoudig nulpunt eb de grafiek moet ook door de punten P(1,3) en Q(-1,5) gaan.

ik wist al dat (x+2)3 in mn voorschrift moest voorkomen. maar ik heb geen enkel idee hoe je de rest kunt vinden. ik weet niet wat ik met die 2 punten kan doen, kan iemand mij helpen aub? uiteindelijk moet ik aan -(1/9)·(22x-23)·(x+2)3 komen.

L
2de graad ASO - zondag 24 november 2013

Antwoord

Beste L
Wellicht helpt onderstaande u

$
\begin{array}{l}
a(x + 2)^3 (x + b) = y \\
p(1,3) \to 27a + 27ab = 3 \to 27a(1 + b) = 3 \\
q( - 1,5) \to -a + ab = 5 \to a( - 1 + b) = 5 \Rightarrow a = \frac{5}{{( - 1 + b)}} \\
\frac{{135}}{{( - 1 + b)}}(1 + b) = 3 \Rightarrow b = \frac{{ - 23}}{{22}} \Rightarrow a = \frac{{ - 22}}{9} \\
y = \frac{{ - 22}}{9}(x + 2)^3 (x - \frac{{23}}{{22}}) = \frac{{ - 1}}{9}(x + 2)^3 (22x - 23) \\
\end{array}
$

mvg DvL

DvL
zondag 24 november 2013

©2001-2024 WisFaq