Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 7082 

Vierderde graads vergelijking vervolg

Bedankt voor de tips, maar kan mij misschien uitgelegd worden waarom de substitutie x= x + 0.5 is? Het is namelijk niet x = y - (a/4) (dat heb ik gelezen). Dus of jullie mij kunnen uitleggen hoe jullie bepalen wat de substitutie wordt.
Bedankt!!

henk
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 31 januari 2003

Antwoord

Ik neem aan dat je het hebt over onderstaande pagina hebt, inderdaad als je als substitutie x=y-(a/4) neemt dan klopt het precies!

Immers a=-2, dus x=y-(-2/4), dus x=y+1/2. Toch?


P.S.

De substitutie x->x+a leidt tot:

(x+a)4 = x4 + 4a(x3)+.....

-2(x+a)3 = -2(x3)+.....

Wanneer je die x3 weg wil poetsen dan moet die a dus wel 1/2 zijn.

jadex

Zie Cubic and Quartic Equations

WvR
vrijdag 31 januari 2003

©2001-2024 WisFaq