Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen van een hoekversnelling en het aantal omwentelingen gedurende deze ve

een riemschijf doet 60tr/min. gedurende 30sec neemt de hoeksnelheid konstant toe tot de schijf 240 tr /min doet.
Bereken de hoekversnelling en het aantal omwentelingen gedurende de versnelling.

n0=60 tr/min
nt=240tr/min
t= 30 sec

opl:
 

Wt - W0
q= --------
t

2.p.n
Wo= ---------- = 2p
60

2.p.n
Wt= ---------- = 8p
60

Wt-Wo
q= ------ = 0,6 rad/sec2
30
a
n= ------- q.t2 0,6 x 302
2p a= -----= -----------= 270
2 2

270
n= --------= 42,97 tr
2p

klopt dit

viktor
2de graad ASO - maandag 18 maart 2013

Antwoord

Beste Viktor,

Je notatie is niet helemaal duidelijk, ik hoop dat ik deze goed begrijp.

De berekening van de hoekversnelling is correct. De exacte waarde is (1/5)p, afgerond is dit 0,6 rad/sec2.

Voor de berekening van het aantal omwentelingen gebruik je een verkeerde formule. De formule:

a=1/2q.t2

is alleen geldig wanneer de beginsnelheid nul is, dat is hier niet het geval. Eenvoudiger is:

Beginsnelheid is: 60 tr/min
Eindsnelheid is: 240 tr/min
Gemiddelde snelheid is: 150 tr/min

Dit duurt 30 seconden, dus een halve minuut. Aantal omwentelingen in deze tijd is zodoende: 1/2×150 = 75 omwentelingen.

GHvD
vrijdag 22 maart 2013

©2001-2024 WisFaq