Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkundige plaatsen

Men trekt aan de parabool P: y2 - 2px = 0 de raaklijn in het punt q van de parabool. Wat is de meetkundige plaats van het midden van het lijnstuk dat door de coördinaatassen van de raaklijn wordt afgesneden als q beweegt over P?

Hoe kan ik dit vraagstuk het best aanpakken?

Charlo
Student universiteit België - zaterdag 5 januari 2013

Antwoord

Hallo

Neem het punt q op de parabool met coördinaat
q(x0,y0) = q(l,√(2pl)
met l als parameter.
De vergelijking van de raaklijn is dan
y.y0 = p(x+x0) of y√(2pl) = p(x + l)

Bepaal nu de snijpunten met de coördinaatassen :
x = 0 dan y = ...
en
y = 0 dan x = ...

Schrijf nu de formule voor het midden van het lijnstuk door deze twee snijpunten; je krijgt een formule voor x en een formule voor y met telkens de parameter l.
Elimineer nu de parameter l uit deze twee formules.
Lukt het zo?

(Je bekomt als meetkundige plaats een nieuwe parabool ...)

LL
zondag 6 januari 2013

©2001-2024 WisFaq