Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sparen

Iemand spaart 22,69 euro per maand, 20 jaar lang tegen een rente van 5% (rente op rente). Hoeveel is het eindbedrag na 21 jaar?

r.hame
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 25 december 2012

Antwoord

Het is een voorbeeld van een differentievergelijking:

$
\begin{array}{l}
X_{t + 1} = a \cdot X_t + b \\
X_t = \frac{b}{{1 - a}} + \left( {X_0 - \frac{b}{{1 - a}}} \right) \cdot a^t \\
\end{array}
$

In dit geval zou je dan moeten kijken naar de maandelijkse overgangen. Er geldt:

$
\begin{array}{l}
a = \left( {1,05} \right)^{^{\frac{1}{{12}}} } \approx {\rm{1}}{\rm{,0041}} \\
{\rm{b = 22}}{\rm{,69}} \\
X_{t + 1} = {\rm{1}}{\rm{,0041}} \cdot X_t + {\rm{22}}{\rm{,69}} \\
\end{array}
$

Daarmee kan je de expliciete formule in gaan vullen:

$
\begin{array}{l}
X_t = \frac{{{\rm{22}}{\rm{,69}}}}{{1 - {\rm{1}}{\rm{,0041}}}} + \left( {0 - \frac{{{\rm{22}}{\rm{,69}}}}{{1 - {\rm{1}}{\rm{,0041}}}}} \right) \cdot {\rm{1}}{\rm{,0041}}^t \\
X_t = {\rm{ - 5569 + 5569}} \cdot {\rm{1}}{\rm{,0041}}^{\rm{t}} \\
\end{array}
$

Neem t=240 voor het eindbedrag na 20 jaar. Dat geeft ongeveer 9207 euro. Dat laat zich makkelijk controleren met Excel.

Dat is echt iets voor een leerling onderbouw...

WvR
dinsdag 25 december 2012

©2001-2024 WisFaq