Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Domein en bereik

Ik krijg het nog steeds niet voor elkaar om een juiste domein en bereik te kiezen om de grafiek volledig in beeld te krijgen bij een gegeven functie kunt u me mischien laten zien hoe je het beste te werk kunt gaan bij de volgende opgave voor het beantwoorden van de vragen?

Gegeven zijn de functies f(x)=5x2(x+20), g(x)=50x2
f(x)=5x2(x+20) en g(x)=50x2
vraag:
Bereken algebraisch de nulpunten van f en breng dew grafiek in beeld. pas de vensterinstelling zo aan, dat je hetzelfde in beeld krijgt als in de gegeven grafiek.
Zet nu ook de grafiek van g erbij

bouddo
Leerling mbo - maandag 9 april 2012

Antwoord

Hoi,

Zo'n grafiek loopt natuurlijk oneindig door, dus je zult zelf keuzes moeten maken welk deel van de grafiek je interessant vindt. Je hebt het over nulpunten van functie f(x). Dus het zal wel de bedoeling zijn om in ieder geval die nulpunten binnen jou gekozen domein te laten vallen.

Nulpunten zijn (berekening) x=-20 en x=0. Je zou het domein dus kunnen kiezen van iets kleiner dan -20 tot iets groter dan 0. Ik zou dus zeggen: Domein=[-25 ; 5]

Als je nu de functiewaarden van f(x) berekent bij x=-25 en x=5, dan krijg je f(-25)=-15625 en f(5)=3125

Als je deze twee waarden nu eens als Bereik neemt (dus: Bereik = [-15625 ; 3125]). Probeer dat schermpje eens uit. je zult zien dan de grafiek dan nog niet 'netjes' er op staat. Je ziet dat er een bult nog niet helemaal opstaat. Je kunt het bereik nu eenvoudig even aanpassen.

uiteindelijk zou ik uit komen op het volgende:

Domein [-25 ; 5]
Bereik [-15000 ; 6000] (dit bereik heb ik een beetje afgerond op mooie ronde getallen)

Mvg Thijs Bouten

tb
donderdag 12 april 2012

©2001-2024 WisFaq