Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gelijkmatige convergentie

Un (x) = Xn op [0; 1]
voor gelijkmatige convergentie geldt deze formule
lim (n-$>$oneindig) sup |Un(x) - U(x) | = 0
Maar de betekenis van Un(x) en U(x) is onduidelijk?

Michie
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 7 januari 2012

Antwoord

Beste Michiel,

De betekenis van Un(x) heb je zelf gegeven, dat is de rij functies:

Un(x) = xn voor x in [0,1]

De functie U(x) is in deze context de limietfunctie, waarvan het dan nog de vraag is of deze convergentie wel gelijkmatig is.

De rij functies convergeert in elk geval puntsgewijs naar

U(x) = 0 voor 0x1 en U(x) = 1 voor x = 1

aangezien xn naar 0 convergeert voor |x|1 en 1n uiteraard 1 is.

Deze convergentie is echter niet gelijkmatig; je kan nagaan dat het supremum voor elke n gelijk is aan 1, zodat de limiet niet 0 is.

Je hebt misschien ook al gezien dat continuïteit bewaard wordt bij gelijkmatige convergentie; hier is Un(x) continu voor alle n maar U(x) is niet continu (met name niet in x = 1).

mvg,
Tom

td
donderdag 12 januari 2012

©2001-2024 WisFaq